Weetjes: Appelen

Appelen

Appels IMG_0756

De Latijnse naam is Malus. Appelen zijn geliefd in ons land, dit blijkt wel uit de consumptiecijfers. We eten er gemiddeld ongeveer 21 kg van per persoon, per jaar. De vruchten moeten stevig aanvoelen en zijn – afhankelijk van het ras – rond, langwerpig of iets afgeplat van vorm. De smaak kan uiteenlopen van zuur, zoetzuur naar zoet. De oogst van Hollandse appelen begint al met de vroege rassen in de periode juli-augustus en loopt door tot september-oktober. Vroege rassen zijn ondermeer Yellow, James Grieve en Benoni. Later in het seizoen komen de Elstar, Karmijn, Mantet, James Grieve, Cox’s Orange Pippin, Alkmene en Odin. Appelen die heel geschikt zijn voor langdurige opslag in koelcellen zijn de Lombart, Schone van Boskoop (Goudreinet), Golden Delicious, en Jonagold. Bekende importappelen zijn Granny Smith, Golden Delicious, Red Delicious, Gala en Royal Gala. Echt zoete appelrassen zijn Rode Dijkmanzoet of Sweet Caroline.
Appelen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Appelrassen die geschikt zijn voor langdurige opslag kunnen wel ruim een half jaar worden bewaard in koelcellen. In de periode maart-juni komen er veel geïmporteerde appelen ons land binnen, vooral uit Chili. Andere belangrijke leveranciers zijn Nieuw-Zeeland, Argentinië en Frankrijk.

Bewaren en inkoop:

Koop zoveel appelen als nodig is voor een korte tijd, appelen zijn immers het hele jaar verkrijgbaar en in de koelcel van de groenteleverancier blijven ze het best. Bewaar ze tot gebruik op een koele plaats of in de koelkast. Koop gave stevige appelen. Ruwe behandeling geeft snel bruine plekken op de schil en het vruchtvlees. Appels zijn 1 tot 2 weken op een koele plaats houdbaar.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Appels:

  • Energetische waarde: 167 kJ (40 kcal)
  • Koolhydraten: 13,0 gram
  • Eiwit: 0,2 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 9,6 mg
  • Vitamine B1: 0,17 mg
  • Vitamine B2: 0,26 mg
  • Calcium: 6,0 mg
  • IJzer: 0,12 mg
  • Kalium: 107 mg

Schoonmaken en bereiden:

Een appel is gebruiksvriendelijk. Goed gewassen of geschild is de vrucht gemakkelijk uit de hand te eten. Naast het gebruik als handappel zijn er meer mogelijkheden zoals het gebruik in moes of gebak. Goede handappelen zijn: Benoni, Karmijn, Granny Smith, Jonagold, Discovery, Elstar en Sweet Caroline. Geschikt voor gebruik in gebak: Schone van Boskoop (Goudreinet), Lombart, Golden Delicious en Bramley. Lekker voor appelmoes zijn Schone van Boskoop, Cox’s, Gloster en Karmijn. Appelen bevatten veel pectine (vooral in de schil), wat ervoor zorgt dat jam en gelei gemakkelijk geleren. Appelen verkleuren snel bruin na het schillen, besprenkel ze daarom met citroensap.

Variëren met appelen:

  • appelen uithollen en vullen met jam, in oven gaarstoven en serveren bij wilt of zuurkool
  • appelschijfjes bestrooien met suiker en onder grill laten karamelliseren: lekker nagerecht met ijs
  • blokjes appel in rauwkostsalades
  • schijfjes appel verwerken in pannenkoekbeslag
  • appel in hartige taarten met bijvoorbeeld gehakt

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Appel

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comZweedse appelcake

“Recept” Zweedse appelcake Categorie: Gebak Aantal personen: (voor 12 stukken) Ingrediënten: 3 eieren 165 gram suiker 100 gram roomboter 1.5 dl melk 200 gram bloem 3 tl bakpoeder 3 appelen (goudreinet) citroenrasp kaneel Nodig … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

AppelpruimenjamAppelpruimenjam

“Recept” Appelpruimenjam Categorie: Jams Aantal personen: – Ingrediënten: 750 gram appelen in stukjes (schoongemaakt gewogen) 500 gram rode pruimen ontpit en gehalveerd (schoongemaakt gewogen) 1 pakje geleisuiker … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s