Weetjes: Andijvie

Andijvie

Andijvie

De Latijnse naam is Cichorium endivia. Andijvie komt in twee variëteiten op de markt. De zogenaamde heelbladige andijvie vormt een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart. De krulandijvie of frisée vormt een wat lossere krop met lichtgroene gekrulde bladeren en een geel hard. De bladeren van frisée hebben een fijn structuur en een decoratief uiterlijk. Andijvie is nauw verwant aan witlof. Beide groenten bevatten bitterstoffen, die de groenten bij de één wel populair maken en bij de ander niet. Andijvie is gedurende het gehele jaar verkrijgbaar. De grootste aanvoer is in de voorjaars- en zomermaanden. In de wintermaanden en het vroege voorjaar komt de andijvie uit de kas. Daarnaast wordt andijvie in die periode ook geïmporteerd uit Italië, Frankrijk en Spanje

Aanvoertijd:

Van uit Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. En ook in de wintermaanden verkrijgbaar uit het buitenland.

Bewaren en inkoop:

Andijvie bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daardoor is de groente kwetsbaar en verlept snel. Bij aankoop moeten de bladeren een fris uiterlijk hebben en stevig aanvoelen. De onderkant van de stronk mag niet bruin vochtig zijn. Consumeer andijvie zo snel mogelijk na aankoop en bewaar ze tot gebruik het liefst in de koelkast. In de koelkast kunt u andijvie verpakt in een geperforeerde plastic zak ongeveer 3-7 dagen bewaren. Andijvie slinkt tijdens de bereiding. Reken daarom per persoon voor gekookte andijvie op ongeveer 400 gram. Gebruikt u de groente rauw dan is 100 gram per persoon voldoende.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Andijvie:

  • Energetische waarde: 33 kJ (8 kcal)
  • Koolhydraten: 1,2 gram
  • Eiwit: 1,3 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vitamine C: 0,0 mg
  • Vitamine B1: 0,04 mg
  • Vitamine B2: 0,06 mg
  • Calcium: 54,0 mg
  • IJzer: 1,2 mg
  • Kalium: 253 mg

Schoonmaken en bereiden:

Verwijder de lelijke bladeren en was de hele andijviekrop door de krop enkele malen onder te dompelen in ruim water. Snij de andijvie met een scherp mes in repen van 1-2 cm. Was de groente zonodig (als er veel zand inzit) nogmaals en laat hem uitlekken in een vergiet. Kook de groente met ‘aanhangend water’ en eventueel een snufje zout in 10-15 minuten beetgaar. Laat de andijvie goed uitlekken in een vergiet. In verband met het nitraatgehalte moet u het kookvocht en restjes andijvie weggooien. Maak de groente op smaak af met een beetje nootmuskaat. In plaats van koken kunt u andijvie ook smoren in weinig boter of olie. Droog de groente goed, omdat deze anders tijdens het smoren te veel vocht afstaat.
Snij voor andijviestamppot de andijvie in hele dunne reepjes en droog de groente in een slacentrifuge. Schep vervolgens de andijvie door de warme aardappelpuree en voeg uitgebakken spekjes en/of blokjes kaas toe. Haal bij krulandijvie de bladeren los van de krop, was ze en droog ze in een  slacentrifuge. Scheur de bladeren vervolgens in kleinere stukken. Door het snijden zou het krullerige effect verloren gaan. Serveer de salade met dressing.

Bereidingstijden van Andijvie:

  • Koken: ca. 10 – 13  minuten
  • Magnetron: ca. 5 – 6 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 – 8 minuten
  • Smoren: ca. 7 – 8 minuten
  • Stomen: ca. 15 minuten

Variëren met andijvie:

  • gekookte andijvie serveren met een kaaskerrie- of tomatensaus
  • fruit ui met tomaat, voeg andijvie toe en smoor de groente gaar
  • andijviesalade met uitgebakken spekjes
  • andijviesalade met partjes sinaasappel en appel

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Andijvie
Zie ook andere recepten met “Frisée

kleinerand

Gestoomde andijvie met appel en pindasausGestoomde andijvie met appel en pindasaus

“Recept” Gestoomde andijvie met appel en pindasaus Categorie: Groente, Bijgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1.5 kilo andijvie 2 appels ½ potje pindasaus Bereidingswijze: Snij de andijvie in repen van 1 centimeter en was de … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Groente|Tags: , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s