Weetjes: Ananas

Ananas

Ananas (cayenne), baby ananas en groene ananas

De ananasplant komt van oorsprong uit Paraquay. De Portugese ontdekkingsreizigers namen de naam over van de Indianse naam Nana Meant; kostelijke vrucht. In later eeuwen werd de vrucht ook in Europa kassen verbouwd en zelfs in de tuinen van Versailles, onder Louis XV. In de 19e eeuw verdween deze kasteelt en groeide de import. Aanvankelijk uit de Azoren en vervolgens, toen de transportmogelijkheden verbeterden, uit Afrikaanse landen als Mali, Kenia en Ivoorkust. Transport is voor ananas een belangrijke factor.

De vruchten rijpen moeilijk na en moeten dus (bijna) rijp geplukt worden, waarna een snel transport moet plaatsvinden. De ananas groeit aan stekelige planten, die de oogst bemoeilijken. De Indianen gebruikten de planten dan ook als omheining voor hun nederzettingen. De latijnse naam is Ananas comosus.

Koopinformatie:

Om de rijpheid te testen bestaan er verschillende mogelijkheden. Verspreidt de vrucht een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes makkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin, dan is de vrucht rijp. Ananassen met kleine ogen en een sterk reliëf zijn extra aromatisch. Een goed gerijpte ananas heeft een zoetzure smaak, bevat veel sap en heeft in vergelijking met andere zuidvruchten, een uitgesproken en sterk aroma. De belangrijkste ananasproducent voor Nederland is Ivoorkust. Daarnaast worden ananassen aangevoerd uit onderweer Brazilië, Colombia en Costa Rica. De vrucht is het gehele jaar verkrijgbaar met een extra grote aanvoer in de periode december tot april.

Bewaren:

Ananas wordt bijna rijp geoogst. Het is een vrucht die moeilijk narijpt na het oogsten.
Bewaar een ananas niet onder de 8 graden (dus niet in de koelkast). Eenmaal te koud bewaard kan het zogenaamde lage-temperatuurbederf optreden. De vrucht wordt niet meer rijp en gaat dan vaak van binnenuit rotten. Bewaar hem dus bij kamertemperatuur.
Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden (in bijkeuken of kelder) nog 1 à 2 dagen.

Eiwitsplitsend enzym:

Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym, evenals verse kiwi, papaja en babaco. Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar. Vlees bereidt met verse ananas wordt malser. Nadelig werkt de stof op eiwitten in zuivelproducten en in gelatine. Zuivelproducten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine (bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding. De stof verliest haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt. Ananas in blik bevat geen eiwitsplitsende stof meer en kan dus ook als vervanger optreden.

Behandeling:

Een ananas schoonmaken kan op verschillende manieren.

  1. Vrucht in schijven snijden, dik schillen, ingroeisels en kern verwijderen.
  2. Vrucht in vier of acht parten snijden (afhankelijk van de grootte), vruchtvlees in z’n geheel lossnijden van de schil.
  3. Volgens het “patroon” diagonaal strepen uit de schil snijden. Op die manier dat alle ingroeisels worden verwijderd. Vrucht vervolgens in schijven snijden.
  4. Snijd een kapje van de ananas (laat de kroon eraan). Hol de ananas uit. En vul de vrucht met een fruitsalade of een salade met vlees of vis.

Toepassing:

  • met yoghurt of kwark als ontbijt
  • door beignetbeslag halen en frituren
  • fruitsalade met papaja en watermeloen
  • vlees in combinatie met verse ananas bereid, wordt malser
  • ananasblokjes in zuurkool of rode kool
  • ananas in groentesalades met witlof, ijsbergsla of bleekselderij

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Ananas:

  • Energetische waarde: 256 kJ (48 kcal)
  • Koolhydraten: 12 gram
  • Eiwit: 0,5 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 43,0 mg
  • Vitamine B1: 0,06 mg
  • Vitamine B2: 0,02 mg
  • Calcium: 12,0 mg
  • IJzer: 0,2 mg
  • Kalium: 166 mg

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Ananas

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKrulandijvie met ananas en kip

“Recept” Krulandijvie met ananas en kip Categorie: Voorgerecht, Lunchgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 150 gram krulandijvie (frisée) 2 schijven verse ananas 2 el zure room 2 el ananassap (pak) Worchestershiresauce Zout … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comTosti’s met ananas en gorgonzola

“Recept” Tosti’s met ananas en gorgonzola Categorie: Lunchgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 4 sneetjes casinobrood 50 gram gorgonzola 2 schijven verse ananas Boter Bereidingswijze: Sneetjes brood besmeren met … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSellery-salade extra

“Recept” Sellery-salade extra Categorie: Broodbeleg, Smeersels Aantal personen: – Ingrediënten: 1 bakje kant-en-klaar sellery-salade 2 schijven verse ananas 1 el blanke rozijnen Bereidingswijze: Sellery-salade in een kom … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes, Lunchgerecht, Smeersels|Tags: , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Ananas gevuld met fruitsAnanas gevuld met fruitsaladealade

“Recept” Ananas gevuld met fruitsalade Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 50 gram blanke rozijnen ½ dl rum 1 kleine blikje kersen (zonder pit) 1 ananas 3 bananen 2 el honing 4 el gemalen kokos ½ liter roomijs … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s