Weetjes: Aardpeer

Aardpeer

Aardpeer

De Latijnse naam is Helianthus tuberoses. De aardpeer is een knol met een grillige vorm, die ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De aardpeer is lichtbruin of violette van kleur. De smaak van de knol is lichtzoet maar heeft ook iets weg van een artisjok. De aardpeer is de knol van een enorme plant, die familie is van de zonnebloem. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, die hem aantrof bij de Huron-indianen. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk zeer populair.

Jonge aardpeer kan met schil en al gegeten worden, schoonboenen en wassen is dan voldoende. De kooktijd is 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de knol. Oudere knollen kunnen beter worden geschild. Dat kan vòòr het koken of na het koken door ze te pellen. Voeg wat citroensap toe aan het water van geschilde aardperen op bruinverkleuren te voorkomen. Kook aardperen niet langer dan nodig is, want dan worden ze slap en week. Aardperen worden op zeer kleine schaal geteeld. Soms zijn ze in het najaar verkrijgbaar uit Frankrijk of van eigen bodem. Eenmaal uit de grond drogen de knollen snel uit en zijn daardoor in de koelkast hoogstens enkele dagen houdbaar.

De knol heeft een hoog ijzergehalte. Levert per 100 gram 74 kcal. Het hoge gehalte aan drievoudige suikers die in de menselijke darm niet kunnen worden opgenomen, stimuleert daar de afbraak door bacteriën. Het eten van aardpeer kan daarom leiden tot winderigheid.

Aanvoertijd:

Aardperen zijn het best verkrijgbaar in de maand december.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Aardpeer:

  • Energetische waarde: 340 kJ (74 kcal)
  • Koolhydraten: 17,5 gram
  • Eiwit: 2,4 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 5,0 mg
  • Vitamine B1: 0,20 mg
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 14,0 mg
  • IJzer: 3,0mg
  • Fosfor: 80,0 mg

Andere benamingen:

Aardpeer, Topinamboer, Knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok

Recepten:

Aardpeer

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Wortel- em knolgewassenBijzondere wortel- en knolgewassen

Topinamboer en roseval-aardappel Zoete aardappel en pomme de truffe Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de … Lees verder →

kleinerand

Vergeten groenteVergeten groenten

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie over op gezocht … Lees verder

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s