Weetjes: Aalbessen

Aalbessen

Aalbes, rood

De Latijnse naam is Ribes sativum. De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Van de aalbessen is de rode variant het meest bekend, de kleine rode bessen zitten aan trosjes en hebben een fris-zure smaak. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. De witte aalbes (geelachtige kleur) doorschijnende en is zoeter van smaak. Rode bessen zijn een bron van vitamine C, en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (is goed voor je huid, haar, maar ook handig als je bijvoorbeeld verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. Rode bessen zijn ook rijk aan vezels, en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking.

Gezondheid & werking:

Het eten van de rode bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren.

Aanvoertijd:

Van uit Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. En tevens het hele jaar verkrijgbaar uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Aalbessen:

  • Energetische waarde: 100 kJ (24 kcal)
  • Koolhydraten: 11,5 gram
  • Eiwit: 7,8 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 11,0 mg
  • Vitamine B1: 0,07 mg
  • Vitamine B2: 0,02 mg
  • Calcium: 26,0 mg
  • IJzer: 1,0mg
  • Kalium: 238 mg

Andere benamingen:

Aalbes of Trosbes

Recepten:

Aalbessen

Voor meer informatie zie:

kleinerand

BessenBessen

Vooral in de zomerperiode zien we de bekende Ribessoorten zoals aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen in de winkels liggen. Aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen zijn … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.